Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

Er komt een pup, maar je hebt al een hond: 10 tips

15 05 20

Een nieuwe pup is iets om naar uit te kijken. Met kriebels in je buik. Als je al een hond hebt, betekent dat misschien wel dubbel zo veel kriebels in je buik. Je hebt jezelf vast en zeker al afgevraagd hoe het tussen die twee zal lopen? Twee keer kriebels dus. Als ik je nu eens vertel dat je zelf veel kan doen om de kans dat die twee het wel gaan kunnen vinden met elkaar ontzettend te verhogen? Dit zijn alvast 10 tips om je pup te introduceren bij jouw hond (of roedel).

  1. Je kan je nieuwe pup en je huidige hond al aan elkaar voorstellen nog voor ze elkaar gezien hebben. Neem geur mee van jouw hond telkens je het nest bezoekt. Breng ook de geur van de pup mee door hem tijdens je bezoek vast te houden in een (hand)doek of te laten spelen met een speeltje van jouw hond. Neem dit mee naar huis zodat de geur van de pup die je binnenkort verwacht ook al eens in de neus van jouw hond terechtkomt.
  2. Herinner jezelf eraan dat het best wel spannend is voor jouw hond om plots een nieuwe huisgenoot te krijgen. Jij weet al een tijdje dat hij er zit aan te komen, hij niet. Alles wordt plots veel onvoorspelbaar. Door punt 1 toe te passen, zal er herkenning zijn op de dag van de introductie, maar plots 24/7 met een pup in huis is best wel heftig voor veel volwassen honden. Probeer het leven van jouw hond voorspelbaar te houden door structuur, routine en oude rituelen in stand te houden.
  3. Zorg ervoor dat jouw hond zich altijd kan terugtrekken op een plekje waar de pup niet bij hem kan.
  4. Help jouw hond als je ziet dat hij probeert te "ontsnappen" aan de pup, maar er niet in slaagt om de pup "van zich af te schudden". Volwassen honden zijn vaak heel tolerant t.o.v. pups en hun gedrag, maar soms is ook voor hen de maat vol. Straf je pup echter niet voor zijn opdringerigheid. Pups hebben weinig zelfbeheersing en zijn nog niet in staat om zich neer te leggen bij het feit dat jouw hond even geen zin heeft in dat kleine ding. Bovendien hebben pups veel nood aan sociaal contact en trachten ze die basisbehoefte in te vullen. Het is dus normaal dat jouw volwassen hond een "doelwit" is, maar jij als eigenaar moet dit begeleiden en in goede banen leiden.
  5. Zorg dat jouw hond op een rustige en veilige manier kan eten, zonder de aanwezigheid van de pup. Eten is een basisbehoefte die in rust en veiligheid moet kunnen plaatsvinden.
  6. Niet alles moet gedeeld worden vanaf dag 1 (later trouwens ook niet). Eerst moet er een band opgebouwd worden die gebaseerd is op vertrouwen.
  7. Creëer rustige momenten van samenzijn zodat jouw hond kan ervaren dat die pup eigenlijk best wel meevalt. Tijdens deze momenten hoeft er niet nodzakelijk fysiek contact te zijn tussen hem en de pup. De pup kan evengoed op jouw schoot aan het slapen zijn terwijl hij in de buurt iets lekkers mag kauwen,kan spelen met een (nieuw) speeltje of lekker kan chillen op zijn kussen.
  8. Verwacht niet de jouw hond babysit. Laat hem, zeker de eerste tijd, niet alleen met de pup. Neem eerst de tijd om hen te observeren als ze samen zijn zodat je een goede inschatting kan maken van de staat van hun relatie.
  9. Straf jouw hond niet als hij aangeeft dat het genoeg geweest is. Ook niet als dit gebeurt met een snauw. Leid je pup af naar een andere bezigheid en geef je hond de rust waar hij om vroeg. Sta wel even stil bij de situatie en weet dat je punt 4 waarschijnlijk te lang hebt uitgesteld en dat jouw hond vast en zeker al andere signalen, die milder waren, had uitgeprobeerd om aan de pup aan te geven dat het wel even genoeg was. Probeer de volgende keer deze signalen te zien en dan punt 4 toe te passen.
  10. Het kan ook zijn dat de pup heel erg onder de indruk is van jouw hond of roedel. Ook dan geldt: zorg ervoor dat je pup zich veilig voelt en zet hem niet onmiddellijk op de grond tussen die "grote" kerels (of dames).

Opgelet! Deze regels gelden voor honden (en pups) die geen emotioneel probleem hebben met andere honden (en pups). In dat geval moet je jezelf in de eerste plaats afvragen of je jouw hond er een plezier mee doet om een pup in huis te halen. Indien je ervoor kiest om dat wel te doen, is het nog belangrijker om dit zeer langzaam op te bouwen aan de hand van de bovenstaande tips en met heel veel oog voor de behoeften van jouw hond. Dit is nodig omdat je er op die manier voor zorgt dat hij zich in een mentale staat bevindt die toelaat dat hij kan ervaren dat de aanwezigheid van een pup niet erg is (en misschien zelfs leuk). Ook voorspelbaarheid blijft heel belangrijk: creëer structuur, routine, rituelen. Een hond voelt zich op die manier gemakkelijker veilig omdat hij weet wat er gaat komen of gebeuren. Er is geen garantie dat een introductie slaagt. De mate waarin jouw hond zich onveilig voelt (algemeen en in de aanwezigheid van andere honden/pups), wat hij al geleerd heeft door vorige ervaringen, welke genen hij draagt, en mogelijk nog andere factoren, spelen ook en rol.

Dus:

  1. Denk er goed over na.
  2. Maak een plan van aanpak als je de knoop hebt doorgehakt.
  3. Neem je tijd.
  4. Verwacht niet dat ze op dag 1 al dikke vriendjes zijn, maar help hen om elkaar te leren vertrouwen en mogelijk dikke vriendjes te worden.

Veel succes! En vergeet niet te genieten!!