Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

5 dingen waarmee je de ontwikkeling van je pup op een positieve manier stimuleert

24 02 20

Als we denken aan de opvoeding van een pup zijn de eerste dingen die in ons hoofd naar boven komen vaak: we moeten hem zo snel mogelijk leren wandelen, want we moeten met hem naar buiten kunnen gaan zodat hij kan socialiseren én we moeten ervoor zorgen dat hij een aantal commando's kent zodat we hem kunnen laten luisteren als dat nodig is. Geloof mij! Er zijn in eerste instantie heel wat andere dingen die ertoe leiden dat je pup uiteindelijk de hond wordt die helemaal bij je gezin past en waar je overal mee kan komen. En uiteindelijk is het dat toch wat we willen bereiken. Niet? Dus, geen stress en alles op zijn tijd. Ik geef je in de komende weken graag wat meer tekst en uitleg over dingen die ervoor zorgen dat je je pup op een goede manier stimuleert en zijn ontwikkeling bevordert. Het zijn stuk voor stuk dingen die, als je ze op de juiste manier aanpakt, ervoor zorgen dat je pup jou leert vertrouwen, hij met plezier naar je toe gerend komt en hij vol zelfvertrouwen in het leven kan staan.

De activiteit waarover ik vandaag wat wil vertellen is: spel met andere pups en met volwassen honden.

"Natuurlijk," hoor ik je denken, "ze hebben dezelfde leeftijd, behoren tot dezelfde soort, dus ze zullen elkaar wel begrijpen. Laat ze maar lekker ravotten." Je pup laten spelen met andere pups lijkt inderdaad heel vanzelfsprekend. Toch is het dat niet. Pupjes worden geboren in een nest met andere pupjes, hun broertjes en zusjes. Hun moeder is uiteraard ook aanwezig. Soms zijn er ook nog andere honden, laten we ze tantes en nonkels noemen. En met een beetje geluk kunnen de pupjes ook met deze honden kennismaken in hun eerste levensweken. Door spel en interactie met soortgenoten kan een pup zijn hondentaal en communicatie oefenen, maar bijvoorbeeld ook zijn motoriek verder ontwikkelen. Mama houdt een oogje in het zeil en grijpt in, vaak heel subtiel, als dat nodig is. Eens je pupje bij jou woont, is er geen sprake meer van broertjes, zusjes, mama en tantes en nonkels. In het beste geval zijn er andere pupjes en andere volwassen honden bij vrienden, familie of op de hondenschool. Dat is geweldig! Maar zij moeten elkaar wel op een goede manier leren kennen én dit contact moet onder begeleiding van jou gebeuren. Waarom? Pups moeten nog heel veel leren. Soms hebben zij hulp nodig. Soms begrenzing. En dan kom jij in beeld.

Dus,
Ga zeker op zoek naar leuke playdates. Je komt hiermee heel erg tegemoet aan de behoefte van je pup om te spelen met soortgenootjes én je geeft hem kansen om zijn taal en motoriek verder te ontwikkelen op een natuurlijke manier én hij kan leren dat andere honden leuk zijn.
Maar! Zet je pup niet zómaar bij andere pups of honden ervan uitgaande dat hij zijn plan wel zal trekken. Zorg ervoor dat je je pup begrijpt en ook de lichaamstaal van de andere pupjes of honden goed kan lezen. Wees erbij als spel uit de hand loopt en geef je pup hulp of begrenzing als dat nodig is.

Ben je nog op zoek naar een goede hondenschool? Wil je

Schrijf je dan in voor de kennismakingsles op 23 maart. Het is een gratis initiatieles (inschrijven verplicht) die voorafgaat aan de start van de nieuwe puppyklasjes. Meer info over de puppyklasjes vind je hier.

Ik kijk er alvast naar uit! Tot binnenkort?!